Γυναικείος Παράγοντας

Οι συχνότερες καταστάσεις που επηρεάζουν τη γονιμότητα στη γυναίκα είναι:

Διαταραχές στη φυσιολογική ωορρηξία.
Μία από τις συχνότερες αιτίες διαταραχών ωορρηξίας είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που οδηγεί στην απορύθμιση τις ορμονικής επικοινωνίας μεταξύ ωοθηκών, της υπόφυσης και του υποθαλάμου με αποτέλεσμα την παραγωγή αυξημένων επιπέδων ανδρογόνων που επηρεάζουν την ωορρηξία. Η πρόωρη ανεπάρκεια ωοθηκών, η παχυσαρκία, οι διαταραχές θυρεοειδούς, τα αυξημένα επίπεδα προλακτίνης, είναι επίσης παράγοντες που οδηγούν σε διαταραχές ωορρηξίας.

Σαλπιγγικός Παράγοντας
Φλεγμονές,λοιμώξεις ή τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν στένωση ή απόφραξη τωνσαλπίγγων και έτσι να παρεμποδίζεται η πορεία των σπερματοζωαρίων προς το ωάριοή του γονιμοποιημένου ωαρίου προς την μήτρα. Η λοίμωξη από Χλαμύδια είναι ησυχνότερη αιτία φλεγμονής των σαλπίγγων και μπορεί να μην δώσει συμπτώματα.

Ενδομητρίωση
Σε γυναίκες με ενδομητρίωση παρατηρείται ανάπτυξη ιστού του ενδομητρίου και σε περιοχές εκτός της μήτρας, όπως στην περιτοναϊκή κοιλότητα, στις ωοθήκες και τις σάλπιγγες. Ο ιστός αυτός αντιδρά στις ορμόνες κατά την διάρκεια του κύκλου ενώ αναπτύσσεται και αιμορραγεί όπως και το φυσιολογικό ενδομήτριο.Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ουλές και φλεγμονή και να επηρεάσει την λειτουργία των ωοθηκών, των σαλπίγγων και την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα.

Παθήσεις της μήτρας
Η εμφάνιση ινομυωμάτων (καλοηθών όγκων) στο τοίχωμα της μήτρας ενδέχεται να επηρεάσει την γονιμότητα της γυναίκας εμποδίζοντας την εμφύτευση του εμβρύου. Ανατομικά προβλήματα όπως μονόκερη μήτρα, δίδελφυς μήτρα, διθάλαμη μήτρα είναι μπορεί να αποτελούν αιτία υπογονιμότητας.

Ανοσολογικά αίτια
Κατά τη εμφύτευση τού εμβρύου και στην αρχή της εγκυμοσύνης το ανοσολογικό σύστημα της γυναίκας αλλάζει για να προστατέψει το έμβρυο. Μερικές φορές όταν το ανοσολογικό σύστημα αποτύχει να προσαρμοστεί κατάλληλα η εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου ενδέχεται να μην προχωρήσει. Σε άλλες περιπτώσεις το ανοσολογικό σύστημα της γυναίκας ή του άνδρα αναπτύσσει αντισώματα εναντίων των σπερματοζωαρίων με αποτέλεσμα να μειώνεται η κινητικότητά τους και κατά συνέπεια η δυνατότητά τους να γονιμοποιήσουν το ωάριο.

Αιτίες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής
Το υπερβολικό άγχος, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα είναι παράγοντες που επηρεάζουν τη γυναικεία γονιμότητα. Επίσης η καθυστέρηση της απόκτησης παιδιού σε σχέση με την αυξημένη ηλικία της γυναίκας επηρεάζει σημαντικά την επίτευξη εγκυμοσύνης καθώς η γυναικεία γονιμότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την βιολογική ηλικία της γυναίκας.