Γυναικολογικό Υπερηχογράφημα

 

 

Το γυναικολογικό υπερηχογράφημα είναι μια ασφαλής και ανώδυνη εξέταση στο πλαίσιο του προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου. Το γυναικολογικό υπερηχογράφημα μπορεί να απεικονίσει τη μήτρα, το ενδομήτριο, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες, όπως επίσης και τις περιοχές περιμετρικά τους. Το γυναικολογικό υπερηχογράφημα, ανάλογα με τις κλινικές ενδείξεις, μπορεί να γίνει είτε διακοιλιακά είτε διακολπικά . Μέσα απο το γυναικολογικό υπερηχογράφημα μπορεί να διαγνωσθεί μια πληθώρα συμπτωμάτων και παθήσεων όπως ινομυώματα, πολύποδες ενδομητρίου,κύστες ωοθηκών κ.α.

 

Πώς γίνεται το γυναικολογικό υπερηχογράφημα;

Το γυναικολογικό υπερηχογράφημα, ανάλογα με τις κλινικές ενδείξεις, μπορεί να γίνει είτε διακοιλιακά είτε διακολπικά και διαρκεί 5-10 λεπτά. Ανάλογα με το λόγο της πραγματοποίησης γυναικολογικού υπερηχογραφήματος, ο ιατρός μπορεί να ζητήσει από την ασθενή έχει άδεια ή γεμάτη κύστη, καθώς αυτή μπορεί να βοηθήσει την καλύτερη ορατότητα των εσωτερικών οργάνων. Επιπλέον, μπορεί ο ιατρός να ορίσει το ραντεβού της εξέτασης σε σχέση με τον κύκλο της περιόδου, για να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή απεικόνιση.

Για την πραγματοποίηση του γυναικολογικού υπερηχογραφήματος, η ασθενής χρειάζεται να αφαιρέσει τα ρούχα της από τη μέση και κάτω, να φορέσει την ειδική εξεταστική φούστα, ώστε να αισθάνεται άνετα και να ξαπλώσει στο ιατρικό κρεββάτι, τοποθετώντας τα πόδια της ανοιχτά και λυγισμένα. Εάν πρόκειται για διακολπικό γυναικολογικό υπερηχογράφημα, ο ιατρός τοποθετεί ένα προφυλακτικό και στην άκρη του ειδικού εξοπλισμού για τον υπέρηχο (υπερηχογράφος) μαζί με λιπαντικό τζελ και τον εισάγει στον κόλπο για την πραγματοποίηση της εξέτασης. Εάν πρόκειται για διακοιλιακό γυναικολογικό υπερηχογράφημα, που πραγματοποιείται συνήθως σε γυναίκες ή έφηβες που δεν έχουν ξεκινήσει σεξουαλική δραστηριότητα, ο ιατρός θα τοποθετήσει τζελ στην κοιλιακή χώρα, ώστε να την ακουμπήσει με τον ειδικό υπερηχογράφο και να πραγματοποιήσει την εξέταση.