Εγκαταστάσεις

¨Εμβρυοκοσμογένεσις¨ – Δέκα Χρόνια δραστηριότητας 

 

Τα δέκα της χρόνια γιορτάζει φέτος το κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ¨Εμβρυοκοσμογένεσις¨ με έδρα της την ακριτική Αλεξανδρούπολη του νομού Έβρου.

Με ιδρυτή της τον Καθηγητή Νίκο Κ. Νικολέττο, η Εμβρυοκοσμογένεσις,  είναι μία από τις πλέον σύγχρονες μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον Ελλαδικό χώρο εγκαταστημένη στη περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Σε μία δύσκολη γεωγραφικά περιοχή με έντονα προβλήματα, όπως η χιλιομετρική απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα, το πάντρεμα μεταξύ θρησκειών και οι ιδιαιτερότητες αυτών, οι μεγάλες αντιθέσεις που συναντά κανείς στην ακριτική αυτή περιοχή, μας οδήγησαν στη σωστή απόφαση. Στην ίδρυση της ¨Εμβρυοκοσμογένεσις¨. Μία απόφαση «ζωής» !

Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν και στη «γέννηση» της Εμβρυοκοσμογένεσις, αξίζει να αναφερθεί πως η σύλληψη της ιδέας ίδρυσης της μονάδας ανήκε στον καθηγητή Νίκο Νικολέττο και στον αείμνηστο Γερμανό  Καθηγητή Οtmar Bauer , ο οποίος έχασε τη ζωή του, σε αεροπορικό δυστύχημα αμέσως μετά την περάτωση του πρώτου κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης που διενεργήθηκε στη Μονάδα μας.

Τιμώντας τη μνήμη του Καθηγητή Βauer, αλλά ταυτόχρονα θέλοντας να προσφέρουμε χαρά σε όλα τα υπογόνιμα ζευγάρια του νομού Έβρου αλλά και γενικότερα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, μένουμε σταθεροί στους στόχους και στα «πιστεύω» μας.

Έτσι, συνεχίζοντας με ιδιαίτερο ζήλο τη 10ετή επιτυχημένη πορεία μας στο χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και της εξωσωματικής γονιμοποίησης και με τη βοήθεια μίας ομάδας διακεκριμένων επιστημόνων με μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο, έχουμε τη μεγάλη χαρά της γέννησης  περίπου 700 παιδιών σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ωστόσο ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι πρώτοι εφαρμόσαμε τη μέθοδο κρυοσυντήρησης εμβρύων vitrification , χάρις τη πολυετή συνεργασίας μας με τον επιστημονικά υπεύθυνο του Εργαστηρίου μας στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας μας ,Καθηγητή Εμβρυολογίας Saafa Al Hasani, ο οποίος είναι πρωτοπόρος για τη διάδοση της συγκεκριμένης μεθόδου (vitrification) στην Ευρώπη .

Πάνω απ όλα με υπευθυνότητα, εχεμύθεια και ολοκληρωμένη ενημέρωση, είμαστε δίπλα στα ζευγάρια που μας επισκέπτονται βρίσκοντας λύσεις στο όποιο πρόβλημα τα απασχολεί, με εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες που ξεχωρίζουν για την αποτελεσματικότητα και την ποιότητά τους στις υπερσύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας όπου μεταφερθήκαμε τα τελευταία 3 χρόνια.

Ωστόσο το ενδιαφέρον της Μονάδας μας, δεν είναι μόνο η παροχή κλινικού έργου, αλλά και η ερευνητική δραστηριότητα γενικότερα, πάντα σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και ειδικότερα με το Εργαστήριο Φυσιολογίας της Αναπαραγωγής. Τα αποτελέσματα αυτής της επιστημονικής δραστηριότητας έχουν παρουσιαστεί  τόσο σε διεθνή συνέδρια όσο και στα εγκυρότερα διεθνή περιοδικά στο χώρο της αναπαραγωγής.

Θέλοντας να μοιραστούμε τα αποτελέσματα της επιστημονικής μας δραστηριότητας , αλλά και φιλοδοξώντας να καταστήσουμε την Αλεξανδρούπολη σημείο αναφοράς για την αναπαραγωγή στον ελλαδικό χώρο διοργανώθηκαν ήδη 2 διεθνή συνέδρια με τη συμμετοχή διακεκριμένων ελλήνων αλλά κυρίως ξένων επιστημόνων από τον διεθνή χώρο.

Αξίζει να αναφερθεί πως εκτός από την επιτυχία που σημείωσαν τα δύο αυτά συνέδρια, τιμή αλλά και μεγάλη χαρά μας έδωσε το γεγονός της απονομής του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο στον ‘πατέρα’ της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης καθηγητή Robert Edwards , με πρωτοβουλία του καθηγητή Νίκου Νικολέττου.

Στην Εμβρυοκοσμογένεσις πιστεύουμε πολύ στην ανθρώπινη διάσταση της αποστολής μας καθώς και στη δύναμη της έρευνας και της ιατρικής γνώσης. Η επίτευξη μιας εγκυμοσύνης αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον κορυφαίο σταθμό στην ζωή κάθε σύγχρονου ζευγαριού. Η απόκτηση ενός ή περισσοτέρων παιδιών ολοκληρώνει την έννοια της οικογένειας, δημιουργώντας καινούργιους στόχους και οράματα.

Βασισμένοι στην εμπειρία μας, είμαστε σε θέση να κατανοούμε πλήρως τις ανάγκες των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας. Στο φιλόξενο και φιλικό περιβάλλον μας οι άνθρωποι που απευθύνονται σε μας αισθάνονται ότι το πρόβλημά τους θα βρει λύση και λύσεις βρίσκονται πάντα… ακόμη και εδώ… στην ακριτική Ελλάδα!