Πότε θα σκεφτώ την Εξωσωματική Γονιμοποίηση?

Πριν το ζευγάρι καταλήξει να πραγματοποιήσει εξωσωματική γονιμοποίηση θα πρέπει να ξέρει πως υπάρχουν και άλλες λύσεις.
Το ζευγάρι θα πρέπει προηγουμένως να έχει προσπαθήσει να επιτύχει σύλληψη στο εύλογο διάστημα του ενός έτους χωρίς προφυλάξεις.
Καλό θα ήταν μια γυναίκα να συμβουλευθεί το γυναικολόγο της αν έχει επαφές χωρίς προφυλάξεις με τον σύντροφό της για έξι μήνες χωρίς να μείνει έγκυος. Η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς μετά τα 35 έτη. Αν λοιπόν σε αυτό το διάστημα δεν έχει υπάρξει εγκυμοσύνη, τότε πρέπει να εξετασθούν τα αίτια της υπογονιμότητας, η οποία μπορεί να αφορά τη γυναίκα ή τον άνδρα ή και τους δύο.

 

Πώς γίνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση

Τα ωάρια λαμβάνονται από τα ωοθυλάκια, που αναπτύσσονται στις ωοθήκες της γυναίκας, με τη διαδικασία της ωοληψίας. Στο εργαστήριο, έρχονται σε επαφή με τα σπερματοζωάρια, μέσα σε ειδικά δοχεία (τρυβλία) με καλλιεργητικό υλικό, προκειμένου να γίνει η γονιμοποίηση. Στη συνέχεια, τα τρυβλία με τα γονιμοποιημένα ωάρια (ζυγώτες) τοποθετούνται σε επωαστικό κλίβανο για 2-6 ημέρες, υπό ειδικές συνθήκες, ώστε τα έμβρυα να διανύσουν τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους.

Αντί τα έμβρυα να καταλήξουν στη μήτρα με φυσικό τρόπο, μεταφέρονται σ’ αυτήν από τον εξειδικευμένο γυναικολόγο, με τη βοήθεια ενός λεπτού καθετήρα μέσα στον οποίο τα έχει τοποθετήσει ο εμβρυολόγος. Τα έμβρυα εμφυτεύονται από μόνα τους στον βλεννογόνο της μήτρας, το ενδομήτριο, όπως και στη φυσιολογική σύλληψη.

Πόσο συχνά μπορεί να πραγματοποιηθεί μια διαδικασία IVF;

Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί. Το διάστημα όπου γίνεται η επανάληψη της προσπάθειας είναι μετά από 2-3 μήνες, έτσι ώστε να “ξεκουραστεί” ο οργανισμός από τη λήψη των ορμονών.
Στο διάστημα αυτό όμως μπορεί να γίνει προσπάθεια με φυσικό κύκλο ή να πραγματοποιηθεί εμβρυομεταφορά με κρυοσυντηρημένα –αποψυγμένα έμβρυα, όταν αυτά υπάρχουν.

Πότε θα γνωρίζουμε ότι πέτυχε η προσπάθεια?

Η απάντηση δίνεται 14 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά, οπότε και θα σας ζητηθεί να κάνετε εξέταση αίματος για μέτρηση των επιπέδων της β-χοριακής γοναδοτροπίνης. Επίσης, δεν θα πρέπει να βασίζεστε σε αποτελέσματα των τεστ κύησης ούρων, αλλά να κάνετε πάντα την εξέταση στο αίμα.

 

Όταν θα κάνω θεραπεία μπορώ να δουλεύω?

 

Φυσικά και μπορεί να δουλέψει μια γυναίκα. Τονίζουμε σε όλες τις γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία, ότι δεν απενεργοποιούνται, δεν χρειάζονται να σταματήσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες και συνήθειες.

 

 

Μπορώ να καταψύξω τα ωάριά μου και να τα χρησιμοποιήσω αργότερα;

Η διατήρηση γονιμότητας μέσω της κατάψυξης ωαρίων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση, επιτρέποντας σε χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο να γίνουν μητέρες όταν αυτές το επιθυμούν. Είναι μια μέθοδος που, θεωρείται απόλυτα ασφαλής με βάση τις μελέτες που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εξέλιξη της τεχνολογίας στο χώρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης οδηγεί σε ποσοστά επιβίωσης των ωαρίων πάνω από 90% μετά από απόψυξη. Επομένως, σήμερα μιλάμε για πολύ υψηλά ποσοστά εγκυμοσύνης μετά από γονιμοποίηση αποψυγμένων ωαρίων.

Είναι επώδυνη η διαδικασία της εξωσωματικής;

Η ωοληψία είναι πρακτικά ανώδυνη, αφού πραγματοποιείται υπό ενδοφλέβια αναλγησία (μέθη) που χορηγείται από αναισθησιολόγο. Η διαδικασία της ωοληψίας είναι σύντομη, συνήθως διαρκεί 10 έως 20 λεπτά ανάλογα με τον αριθμό των ωοθυλακίων, τον βαθμό δυσκολίας της παρακέντησης κ.λπ.

Θα είναι υγιές το παιδί μου;

Τα παιδιά που προέρχονται από εξωσωματική γονιμοποίηση είναι το ίδιο υγιή και φυσιολογικά, όσο και τα παιδιά από φυσική σύλληψη.

Απόδειξη είναι ότι έχουν γεννηθεί, μέχρι σήμερα περισσότερα από 5.000.000 παιδιά από εξωσωματική γονιμοποίηση παγκοσμίως, ορισμένα μάλιστα από αυτά έχουν ήδη τεκνοποιήσει φυσιολογικά.

Σε εκατοντάδες παιδιά που έχουν μελετηθεί προσεκτικά, δεν έχει παρατηρηθεί καμιά αλλοίωση ή βλάβη που να οφείλεται στη μεθολογία.