Υπερηχογράφημα Μαστών

 

Το υπερηχογράφημα μαστού είναι μία ασφαλής και απλή εξέταση η οποία χρησιμοποιεί υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα, για να ανιχνεύσει αλλοιώσεις στον μαστό. Το υπερηχογράφημα δεν εκπέμπει ακτινοβολία και είναι ασφαλές, ακόμα και αν είστε έγκυος.

Το υπερηχογράφημα του μαστού αποτελεί μία συμπληρωματική εξέταση της μαστογραφίας κυρίως στις γυναίκες με πυκνούς μαστούς. Στις νεότερες γυναίκες, των οποίων ο μαστός είναι πυκνότερος, ο υπέρηχος είναι σε θέση να μας δώσει ακριβέστερες πληροφορίες από τη μαστογραφία.

Όταν οι μαστοί είναι πυκνοί, σημαίνει ότι διαθέτουν λιγότερο λιπώδη και περισσότερο μη λιπώδη ιστό. Το πυκνό στήθος είναι χαρακτηριστικό στις νέες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας οι οποίες έχουν πλούσιο μαστικό αδένα. Με την εμμηνόπαυση το στήθος αλλάζει, ο μαστικός αδένας δεν είναι πλέον απαραίτητος και αντικαθίσταται από λίπος.

Ο πυκνός μαστός εμποδίζει τις ακτίνες Χ του μαστογράφου  να εντοπίσει ορισμένες μορφές αρχόμενου καρκίνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το υπερηχογράφημα παραμένει η πιο διαδεδομένη εξέταση για τις νέες γυναίκες με πυκνούς μαστούς- αφού μπορεί να διαγνώσει αφανείς μαστογραφικά καρκίνους. Μια γυναίκα δεν μπορεί να καταλάβει αν έχει πυκνούς μαστούς από την όψη τους ή με την ψηλάφηση, αλλά αυτό διαπιστώνεται μόνο με τη μαστογραφία.