Διερεύνηση Υπογονιμότητας

Η αρχική διερεύνηση των λόγων υπογονιμότητας ενός ζευγαριού είναι πολύ σημαντική γιατί θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Το ζευγάρι έχει μία πρώτη συνάντηση με τον ειδικά εξειδικευμένο ιατρό του Κέντρου μας όπου θα συζητηθεί το ιατρικό ιστορικό και των δύο μελών του ζευγαριού και θα αποφασιστεί εάν χρειάζονται διαγνωστικές εξετάσεις.

Έτσι για το άνδρα συνήθως συστήνεται ο έλεγχος του σπέρματος με την πραγματοποίηση σπερμοδιαγράμματος. Το σπερμοδιάγραμμα μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση του σπέρματος και ενδείξεις για τις αιτίες υπογονιμότητας. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί να καθορίσει την γονιμοποιητική ικανότητα του άνδρα. Επίσης μπορεί να χρειαστεί εξέταση αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων τον ορμονών FSH, LH, TSH και προλακτίνης.

Για την γυναίκα ο ιατρός μπορεί να συστήσει ορμονικό έλεγχο που περιλαμβάνει τα επίπεδα FSH, LH, TSH,οιστραδιόλης, προγεστερόνης και προλακτίνης, κατά τις πρώτες ημέρα του κύκλου, καθώς και έλεγχο AMH. Είναι απαραίτητος ο υπερηχογραφικός έλεγχος της μήτρας και των ωοθηκών και ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό της γυναίκας, πιθανότατα να χρειαστεί υστεροσαλπιγγογραφία.

Αφού ολοκληρωθούν οι διαγνωστικές εξετάσεις, το ζευγάρι έχει μια δεύτερη συνάντηση με τον ιατρό, όπου αξιολογούνται τα αποτελέσματα και αποφασίζεται η μέθοδος αντιμετώπισης του προβλήματος (σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του ζευγαριού).