Υπογονιμότητα

Το πρόβλημα της υπογονιμότητας στις μέρες μας αποτελεί σύνηθες φαινόμενο. Σήμερα το 15% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν δυσκολία στη σύλληψη γενικώς ή στη σύλληψη του επιθυμητού αριθμού παιδιών.
Η πιθανότητα σύλληψης σε ένα ζευγάρι που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία και έχει σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων είναι 20% περίπου ανά μήνα.
Ως υπογινομότητα ορίζεται η ανεπιθύμητη ατεκνία μετά από ένα χρόνο τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς την χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων. Η υπογονιμότητα μπορεί να οφείλετε σε ανατομικά, ορμονολογικά, αλλά και γενετικά προβλήματα του άντρα, της γυναίκας ή και των δύο.
Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 40% των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλεται σε γυναικείο παράγοντα, το 40% σε ανδρικό παράγοντα, το 10% και στους δύο, ενώ στο 5-10% των περιπτώσεων οι αιτίες υπογονιμότητας παραμένουν ανεξήγητες.


Διαγνωστική υστεροσκόπηση

 

Η υστεροσκόπηση αποτελεί μια ιατρική μέθοδο που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και τη θεραπεία γυναικολογικών παθήσεων που σχετίζονται με τη μήτρα. Πρόκειται για μια διαδικασία, πολύτιμη για την προσεκτικότερη διερεύνηση της μήτρας και του ενδομήτριου με τη βοήθεια οπτικών μέσων υψηλής ευκρίνειας.

 

Η διαγνωστική υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται ευρέως στη γυναικολογία για τη διερεύνηση συμπτωμάτων που βιώνουν οι γυναίκες όπως:

  • Διαταραχές περιόδου, όπως ο πόνος, οι μεγάλες ποσότητες αίματος και η μεσοκυκλική αιμορραγία (αιμορραγία πριν ή μετά την περίοδο)
  • Αιμορραγία κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης
  • Πόνο κατά τη διάρκεια ή μετά από σεξουαλική επαφή
  • Ανεπιτυχείς εγκυμοσύνες, δυσκολίες σύλληψης και υπογονιμότητα
  • Ανεπιτυχείς απόπειρες εξωσωματικής γονιμοποίησης

Την περαιτέρω διερεύνηση παθήσεων που έχουν ήδη διαφανεί από παραδοσιακές εξετάσεις ή κλινικές υποψίες του ιατρού, όπως:

  • Καρκίνος του ενδομήτριου
  • Πολύποδες μήτρας
  • Ινομυώματα
  • Φλεγμονή του ενδομήτριου
  • Συμφύσεις ενδομήτριου
  • Συγγενείς δυσπλασίες της μήτρας, όπως το διάφραγμα μήτρας

Πώς διενεργείται μια υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση αποτελεί μια σύντομη και απλή ιατρική μέθοδο, η οποία πραγματοποιείται μέσα στον χώρο της κλινικής, κατά προτίμηση σε συγκεκριμένες ημέρες της περιόδου(συνήθως από την 5η  έως την 11η ημέρα) κατόπιν διενέργειας ενός σύντομου προεγχειρητικού ελέγχου. Η ασθενής επιστρέφει σπίτι της αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υστεροσκόπησης

Η υστεροσκόπηση διεξάγεται με τη χρήση του υστεροσκοπίου, ενός εξειδικευμένου και πολύ λεπτού ιατρικού εργαλείου, το οποίο έχει ενσωματωμένη κάμερα και πηγή φωτός. Πριν από την εισαγωγή του υστεροσκοπίου στον κόλπο, ο ιατρός καθαρίζει με αντισηπτικό διάλυμα τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας. Εάν κριθεί αναγκαίο, λαμβάνεται και δείγμα για την πραγματοποίηση ιστολογικής εξέτασης (βιοψία).

Συνήθως, η υστεροσκόπηση δεν είναι επίπονη για τις ασθενείς. Παρόλα αυτά, καθώς η ανοχή στον πόνο είναι διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο, και ανάλογα με την αιτία της υστεροσκόπησης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά είδη αναισθησίας, συμπεριλαμβανομένης και της ολικής αναισθησίας.

Κατά τις επόμενες μέρες από την υστεροσκόπηση, μπορεί η ασθενής να έχει κολπικές εκκρίσεις ή συμπτώματα παρόμοια με της εμμήνου ρύσεως, γι αυτό συστήνεται η αποχή από σεξουαλικές επαφές και σκευάσματα όπως ταμπόν και υπόθετα για μερικές ημέρες.

This is custom heading element