Παρακολούθηση Κύησης

Κατά την 9μηνη διάρκεια της εγκυμοσύνης πραγματοποιούνται διάφοροι έλεγχοι και εξετάσεις προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η υγεία του εμβρύου, αλλά και αυτή της μητέρας και να παρέχεται επαρκής παρακολούθηση της πορείας της κύησης. Αφού η εγκυμοσύνη είναι κατά βάση μια φυσιολογική κατάσταση, ο ρόλος του γιατρού και της μαίας απέναντι στην έγκυο γυναίκα επικεντρώνεται σε δύο σημαντικά επίπεδα:

  • Πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση πιθανών ανωμαλιών ή δυσκολιών κατά την εγκυμοσύνη
  • Ενημέρωση και εκπαίδευση γύρω από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό αλλά και μετά τη γέννα
Μετά τη διάγνωση της εγκυμοσύνης, η έγκυος γυναίκα χρειάζεται να έχει προγραμματισμένες επισκέψεις στον ιατρό, προκειμένου να παρακολουθείται επιμελώς η εγκυμοσύνη της και να διαγνωστούν έγκαιρα πιθανές επιπλοκές ώστε να αντιμετωπιστούν.

Αυχενική διαφάνεια είναι η υπερηχογραφική εμφάνιση της υποδόριας συσσώρευσης υγρού πίσω από τον εμβρυϊκό αυχένα κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Aποτελεί σημαντικό δείκτη για αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάζει το έμβρυο κάποια χρωμοσωματική ανωμαλία (πχ σύνδρομο Down, τρισωμία 18, τρισωμία 13) ή ανωμαλία από το καρδιαγγειακό του σύστημα (συγγενείς καρδιοπάθειες). Η αυξημένη ποσότητα αυτού του υγρού αποτελεί σημαντική ένδειξη για περαιτέρω έλεγχο χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι το έμβρυο δεν είναι υγιές.

 

Τα βιοχημικά test β’ τριμήνου είναι εξετάσεις πληθυσμιακής διαλογής οι οποίες πραγματοποιούνται κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης με σκοπό να ανιχνεύσουν κυήσεις υψηλού κινδύνου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες και ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα. Σε αυτές συγκαταλέγονται 2 εξετάσεις: το Α-test (ή τριπλό test) και το τετραπλό test.

 

Η αμνιοπαρακέντηση είναι η λήψη αμνιακού υγρού (το υγρό μέσα στο οποίο κολυμπά το βρέφος) για τη διάγνωση χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου. Στο αμνιακό υγρό περιέχονται κύτταρα που προέρχονται από το έμβρυο, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μελέτη του γενετικού του υλικού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, γίνεται μεταξύ 16ης και 18ης εβδομάδας της κύησης.

 

Τρισδιάστατο 3D υπερηχογράφημα Στη μονάδα μας χρησιμοποιούμε μηχάνημα υπερήχων τελευταίας τεχνολογίας έτσι ώστε να έχουμε ακίνητη τρισδιάστατη απεικόνιση του εμβρύου (3D)

Μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος. Με μια  αιμοληψία από τη μητέρα εξετάζουμε το γενετικό υλικό (DNA) του εμβρύου που κυκλοφορεί ελεύθερα (εκτός κυττάρων) στο αίμα της για τις πιο κοινές χρωμοσωμικές ανωμαλίες και σύνδρομα. Μπορούμε πλέον με σιγουριά και εξελιγμένες μεθόδους μοριακής ανάλυσης να ανιχνεύσουμε: Το Σύνδρομο Down (τρισωμία 21) , το Σύνδρομο Edward’s (τρισωμία 18), το Σύνδρομο Patau (τρισωμία 13).

Η καρδιοτοκογραφία είναι μια πολύ σημαντική εξέταση, η οποία πρέπει να γίνεται απαραιτήτως σε όλες τις εγκυμονούσες το τρίτο τρίμηνο της κύησης και ιδιαίτερα στον ένατο και τελευταίο μήνα. Ο καρδιοτοκογράφος είναι ένα πολύ σπουδαίο εργαλείο στο γυναικολόγο του σήμερα, που τον βοηθάει να αντιληφθεί με ακρίβεια την κατάσταση του εμβρύου και βασικά την οξυγόνωσή του. Γι’ αυτό το λόγο, είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην προγεννητική παρακολούθηση.