Γυναικολογικός Έλεγχος

Το τέστ ΠΑΠ είναι μια απλή, ακίνδυνη και ανώδυνη προληπτική γυναικολογική εξέταση. Χρησιμοποιείται για να ανιχνεύσει πιθανές αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, τα οποία μπορεί να υποδεικνύουν την ύπαρξη προκαρκινικών ή καρκινικών αλλοιώσεων.  Δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Για να πραγματοποιηθεί σωστά, είναι απαραίτητο να γίνει μετά το τέλος της εμμήνου ρύσεως, ιδανικά με αποχή για δύο ημέρες από σεξουαλική επαφή, χρήση ενδοκολπικών υποθέτων, ταμπόν και κολπικών πλύσεων.

 

HPV-DNA test είναι Μία εξέταση που χρησιμεύει στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ανιχνεύει την ύπαρξη ογκογόνων τύπων του ιού HPV στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Γίνεται Με  τον ίδιο τρόπο που γίνεται το τεστ Παπανικολάου. 

 

Τι διαφέρει από το τεστ Παπ; Το τεστ Παπ ανιχνεύει βλάβες του ιού στα κύτταρα και την σοβαρότητα αυτών. Το HPV DNA τεστ ανιχνεύει την ύπαρξη ογκογόνων τύπων του ιού στα κύτταρα χωρίς όμως να δίνει πληροφορίες για βλάβη των κυττάρων.

 

Μπορεί να γίνει συγχρόνως με το τεστ Παπ; Ναι. Το υλικό που παίρνει ο Γυναικολόγος από τον τράχηλο είναι το ίδιο και για τα δύο τεστ και τοποθετείται στο ίδιο μπουκαλάκι.

 

Ο καυτηριασμός κονδυλωμάτων είναι  μία σύγχρονη και μη επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων. Με τον καυτηριασμό των κονδυλωμάτων επιτυγχάνεται η άμεση και αποτελεσματική καταστροφή των αλλοιώσεων/βλαβών.Ο καυτηριασμός γίνεται στο χώρο του ιατρείου με τη χρήση ειδικής συσκευής μονοπολικής διαθερμοπηξίας. Η μέθοδος φαίνεται να έχει άμεσα αποτελέσματα  σε μικρού μεγέθους οξυτενή κονδυλώματα, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αποκατάστασης.

 

Κωνοειδής εκτομή τραχήλου μήτρας, ονομάζεται η επέμβαση που πραγματοποιείται για την θεραπεία παθολογικών καταστάσεων του τραχήλου της μήτρας. Η εφαρμογή της πραγματοποιείται συνήθως με ένα εργαλείο το οποίο φέρει ένα πολύ λεπτό αγκυλωτό σύρμα που το διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα.(αγκύλη διαθερμίας).

 

Η κωνοειδής εκτομή έχει και διαγνωστικό χαρακτήρα και συστήνεται συνήθως: όταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων ενός τεστ ΠΑΠ είναι αμφιλεγόμενα και χρειάζεται να διασαφηνιστούν περαιτέρω, όταν κατά την κολποσκόπηση έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη πάσχοντος ιστού αλλά υπάρχει η ανάγκη ελέγχου της έκτασης αυτού. Επιπροσθέτως, η επέμβαση πραγματοποιείται για την αφαίρεση παθολογικών κυττάρων που έχει καταδείξει προηγούμενη βιοψία.

 

Το γυναικολογικό υπερηχογράφημα είναι μια ασφαλής και ανώδυνη εξέταση στο πλαίσιο του προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου. Το γυναικολογικό υπερηχογράφημα μπορεί να απεικονίσει τη μήτρα, το ενδομήτριο, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες, όπως επίσης και τις περιοχές περιμετρικά τους. Το γυναικολογικό υπερηχογράφημα, ανάλογα με τις κλινικές ενδείξεις, μπορεί να γίνει είτε διακοιλιακά είτε διακολπικά . Μέσα απο το γυναικολογικό υπερηχογράφημα μπορεί να διαγνωσθεί μια πληθώρα συμπτωμάτων και παθήσεων όπως ινομυώματα, πολύποδες ενδομητρίου,κύστες ωοθηκών κ.α.

 

Η κολποσκόπηση είναι μια απλή, σύντομη και μη επεμβατική γυναικολογική εξέταση, αποτελεί ένα πολύτιμο διαγνωστικό μέσο για την πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η κολποσκόπηση επιτρέπει στον ιατρό να διαγνώσει ανωμαλίες ή βλάβες οι οποίες δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι. Η κολποσκόπηση είναι μια ανώδυνη εξέταση και διαρκεί 15 – 20 λεπτά

 

Η καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού χρησιμοποιείται για την ανίχνευση μικροοργανισμών που προκαλούν λοιμώξεις του κόλπου ή του τραχήλου της μήτρας. Μέσω αυτής καλλιέργειας κολπικού υγρού μπορούμε να διαγνώσουμε λοιμώξεις που επαναλαμβάνονται ή αντέχουν στις συνήθεις θεραπείες, αλλά και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα.

 

Η διαγνωστική απόξεση είναι μια χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία, μετά από διαστολή (άνοιγμα) του τραχήλου της μήτρας, ένα εργαλείο εισέρχεται στο εσωτερικό της μήτρας. Το εργαλείο χρησιμοποιείται για την αφαίρεση ιστού από το εσωτερικό της μήτρας. Η απόξεση γίνεται για τη διάγνωση ή και την θεραπεία διαφόρων παθήσεων, όπως η ανώμαλη αιμορραγία από τη μήτρα. Επίσης μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά από αυτόματες αποβολές. Με την απόξεση μπορούν να ληφθούν δείγματα ιστού από το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο), στα οποία πραγματοποιείται ιστολογική εξέταση, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ή όχι ανώμαλα κύτταρα.